• Danila Bojovića bb, Nikšić
  • Ponedeljak - Nedelja 08.00 - 20.00

Dječiji kašalj

Kašalj je refleksni, odbrambeni mehanizam, koji nastaje kao posljedica nadražaja sluzokože disajnih puteva. Brojni su uzroci koji ga izazivaju.

Kod bronhitisa, bronhiolitisa, astme, kašalj se javlja u napadima i praćen je zviždanjem u grudima. Povremeni kašalj u toku noći praćen povraćanjem može se javiti kod upale sinusa. Za laringitis je karakterističan grub, promukao kašalj, „kao foka“ ili kao lavež psa. Nekada vraćanje želudačne kiseline u jednjak može kao jedinu manifestaciju imati upravo kašalj.

Suv, dugotrajan kašalj zamara dijete i iscrpljuje ga, pa ga treba suzbijati. Sa druge strane, kada se napad kašlja završava izbacivanjem sekreta, „šlajma“, treba ga podsticati tako što ćemo djetetu dati sirup za iskašljavanje i velike količine tečnosti (u vidu sokova, čaja, supe). Važno je reći da djeca do pete godine najčešće ne umiju da iskašljaju sadržaj iz disajnih puteva, već ga progutaju ili povrate.

Najozbiljniji uzrok kašlja je udisanje stranog tijela. Naime, djeca svoj istraživački duh zadovoljavaju, pored ostalog, i tako što u usta stavljaju razne predmete, pa ako se desi da udahnu npr. zrno kikirikija, prvi znak biće jak i uporan kašalj. Na sreću, kašalj mnogo češće izazivaju virusne i bakterijske infekcije disajnih puteva, koje se uglavnom uspješno liječe. Ali i nakon što se dijete izliječi, kašalj može potrajati još nekoliko nedjelja. Zato treba biti strpljiv. Ukoliko dijete kašlje duže od ovog vremena, potrebno je preduzeti dodatna ispitivanja.

Pulmološki tim Milmedike