• Danila Bojovića bb, Nikšić
 • Ponedeljak - Nedelja 08.00 - 20.00

PEDIJATRIJA

Zadatke pedijatrije, kao kompleksne medicinske grane, najbolje opisuje sam termin „pedijatar“, koji označava „iscjelitelja djece“. Dakle, pedijatrija je definisana upravo objektom svog interesa – djetetom, od rođenja do adolescencije i predstavlja medicinu razvojnog doba. 

U Poliklinici Milmedika pružamo kvalitetnu i sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu djeci svih uzrasta, koja uključuje:

 • preventivne preglede, koji predstavljaju esencijalan korak u sprječavanju nastanka i razvoja oboljenja;
 • praćenje rasta i razvoja djeteta – usmjeravanje djeteta ka pravilnom psiho-fizičkom razvoju, posredstvom redovnih kontrolnih pregleda i preporuka dobijenih od strane pedijatra;
 • savjete za njegu i ishranu
 • savjete i preporuke za jačanje imuniteta djeteta
 • savjete i upute o procesu imunizacije
 • liječenje oboljenja
 • kompletan kontrolni tretman. 

Naš tim eminentnih stručnjaka raspolaže sveobuhvatnim znanjem i bogatim iskustvom, koje predstavljaju najbolju garanciju kvaliteta njege i brige o Vašem djetetu. 

U Poliklinici Milmedika pregledi se izvode u prijatnom, modernom ambijentu, apsolutno prilagođenom potrebama naših najmlađih pacijenata, uz upotrebu najsavremenijih medicinskih alata. Ordiniraju subspecijalisti pedijatri: pulmolog, endokrinolog, hematolog, kardiolog, gastroenterolog, ortoped.

 

Pulmologija

U okviru pulmološke ordinacije (pulmologija) postoji savremena laboratorija za funkcionalnu dijagnostiku plućnih oboljenja sa kabinom za tjelesnu pletizmografiju  kojom se najpreciznije određuju svi plućni kapaciteti i protoci.

Takođe se neinvazivno može predvidjeti vjerovatno mjesto opstruckije disajnog puta i utvrditi stepen hiperinflacije to jeste naduvanosti pluća (astma) ili emfizema kod hronične opstruktivne bolesti pluća. Tokom ispitivanja rade se i brojni bronhodinamski testovi kao što su testovi nakon fizičkog opterećenja ili nakon primjene bronhodilatatora. Vrši se neinvazivno praćenje vrijednosti kiseonika u krvi to jeste saturacije hemoglobina kiseonikom u svim dobnim skupinama.

Obavljaju se i brojna alergološka ispitivanja in vitro na nutritivne i inhalacione i in vivo na inhalacione alergene.

Težimo daljem razvoju pulmološke laboratorije  u smislu opreme za izvođenje  studija spavanja i spiroergometrije što će, zajedno sa tjelesnom pletizmografijom, činiti vrhunsku laboratoriju za plućnu dijagnostiku po najstrožijim svjetskim standardima.

 

Pedijatrijska alergologija

Pedijatrijski alergolozi se bave dijagnozom i liječenjem različitih alergijskih bolesti kod djece, uključujući:

 • Polensku alergiju: alergijska reakcija na polen određenih biljaka i drveća koja uzrokuje simptome poput curenja iz nosa, kijanja, svraba očiju i nosa, kao i bronhijalne astme.
 • Astmu: hronična bolest respiratornog sistema koja dovodi do otežanog disanja i kašlja, često kao rezultat izlaganja određenim alergenima.
 • Alergijski kontaktni dermatitis: reakcija kože na određene alergene poput hemikalija u sapunu, bojama za kosu ili nakitu, što uzrokuje svrab, osip i crvenilo.

Osim toga, alergolog može dijagnostifikovati i liječiti druge alergijske bolesti kao što su atopijski dermatitis,urtikarija i anafilaksa.

Na dijagnostičkom pregledu pedijatrijskog alergologa, pruža se sveobuhvatna procjena zdravlja djeteta, uključujući detaljnu anamnezu, fizički pregled i moguće alergijske i druge testove, radi otkrivanja uzroka oboljenja.

Ovaj pregled obuhvata sljedeće:

 1. Anamneza bolesti: ljekar će pažljivo razgovarati s roditeljima ili starateljima kako bi saznao sve detalje o simptomima oboljenja djeteta, kao i o porodičnoj anamnezi.
 2. Fizički pregled: podrazumjeva temeljan pregled djeteta
 3. Alergijski testovi: alergijski testovi se primjenjuju radi otkrivanja prisustva alergijske reakcije na specifične alergene poput polena, hrane, lijekova ili kućne prašine. Obično se sprovode kožni testovi, testiranje krvi djeteta, testiranje na otrove insekata i slično.